MANUFAKTURA

Work Rubber Footwear Tigar se bavi proizvodnjom kvalitetne gumene obuće od 1935. godine. Zato kažemo da su Tigar čizme spoj kvaliteta, tradicije i vrhunskih performansi. Da bi izašli u susret svim vašim potrebama mnogobrojni timovi u Tigru vredno rade i prenose znanja i veštine sa generacije na generaciju i tako skoro osam decenija.
Sve Tigar čizme su napravljene ručno, od prirodne gume i najkvalitetnijih materijala i 100% su vodonepropusne. U vremenu industrijalizacije i visokih tehnologija proizvodnja gumenih čizama od prirodne gume je zadržala oblik manufakture. Tigar čizme se izrađuju ručno, od prirodne gume i najkvalitetnijih materijala i 100% su vodonepropusne.
Proces počinje izradom smese koja se vrši na dvovaljcima i u mikseru, u jednoj ili dve faze, u zavisnosti od vrste ingradijenata i zahtevanog kvaliteta smesa.

Prirodni kaučuk se meša sa bojama, akseleratorima, sredstvima za umrežavanje, punilima, aktivatorima, omekšivačima, sredstvima protiv starenja i sintetičkim kaučukom, kako bi se poboljšale karakteristike prirodnog kaučuka, a ujedno zadržala postojeća svojstva.
Poluproizvodi za ugradnju dobijaju se različitim tehničko – tehnološkim postupcima. U procesu proizvodnje izrađuju se kalandrirani, presovani, ekstrudirani i gumirani poluproizvodi.
Đonovi se dobijaju presovanjem i kalandriranjem, dok se ostali delovi čizme sklapaju od tankih gumenih folija. Konfekcija je završna faza u izradi obuće i predstavlja postupak ručnog sastavljanja poluproizvoda i podsklopova do izrade gotovog proizvoda, primenom različitih postupaka i opreme, u zavisnosti od stepena složenosti obuće. Majstori ručne konfekcije najpre na kalup polažu postavu, preko koje postavljaju ostale delove lica od gume. Kod izrade sigurnosnih čizama u ovoj fazi se postavljaju i kapne, stabilizatori i tabanice, posle čega se ugrađuje đon, i postavljaju kopče, kaiševi, nalepnice.
Nakon konfekcije, obuća se vulkanizuje u autoklavi na definisanoj temperaturi i pritisku u određenom vremenskom periodu. Po izlasku iz autoklave čizme se skidaju sa aluminijumskih kalupa na kojima su napravljene, a zatim se vrši dorada, 100% ispitivanje obuće na vodu, vizuelna kontrola, obeležavanje i pakovanje proizvoda.

Safety Rubber Footwear
Work Rubber Footwear
Work Rubber Footwear

MATERIJALI

Prirodna guma
Prirodna guma(kaučuk) je elastomer koji se dobija iz kaučukovog drveta (Hevea brasiliensis). Nalazi se u mlečnom soku kaučukovog drveta, odnosno lateksu. Ovo biljka se uzgaja na indijskom potkontinetu, u Indoneziji, Indokini i Južnoj Americi. Čak 72% svetske proizvodnje prirodnog kaučuka dolazi sa Tajlanda, iz Indonezije i Malezije. Sirovi kaučuk može biti svetložute, tamnomrke do crne boje, elastičan je i rastegljiv.

Postave
U Tigar čizme ugrađuju se samo najkvalitetnije postave, kako bi se korisnicima pružila vrhunsku udobnost. U zavisnosti od vrste čizme i njene namene koriste se pamučna i sintetička postava, krzno, polar, filc, neopren i Outlast ®.

Neopren
Zahvaljujući postavi od sintetičkog tekstila kaširanog neoprenom, noge ostataju tople i u ekstremnim zimskim uslovima. Neopren predstavlja vrstu sintetičke gume dobijenu polimerizacijom hloroprena. Karakteriše ga hemijska stabilnost, otpornost i velika fleksibilnost u različitim temperaturnim uslovima. Koristi se za izradu ronilačkih odela, jer sprečava otpuštanje toplote.

Čelični glenak
Specijalno izrađen element koji se ugrađuje u đon čizme kako bi ga učvrstio, daje dodatnu sigurnost i štiti zglobove. Na ovaj način smanjuje se mogućnost izvrtanja i uvijanja i daje potpora stopalu prilikom dugog stajanja.

Microair
MICRO’AIR ® se u Tigar čizmama ugrađuje ispod postave sa ciljem da pruži dodatnu zaštitu od probadanja. MICRO’AIR ® je sintetičko aramidno vlakno koje karakterišu temperaturna stabilnost, visok stepen izdržljivosti i jačina-čak pet puta veća od jačine čelika.

ODRŽAVANJE

Posle upotrebe čizme obavezno obrišite i osušite. Za održavanje Vam preporučujemo Tigrovo sredstvo za održavanje gumene obuće, a ukoliko su jače zaprljane-blatnjave, koristite hladnu vodu sa sapunicom. Nemojte koristiti rastvarače za čišćenje, zbog rizika od oštećenja čizme.
Čuvajte ih na hladnom, suvom mestu, daleko od izvora toplote i direktnog uticaja sunca. Čizme nikada ne odlažite vlažne, prljave i savijene ili pritisnute nečim i nemojte ih odlagati naopačke. Prilikom toplog i vlažnog vremena, mogu se pojaviti beli tragovi na čizmama. Takva pojava ne ukazuje na grešku, već je reč o ispuštanju zaštitnog voska koji se može obrisati vlažnom krpom.
Upozorenje: Izlaganje rastvaračima, uljima i životinjskim mastima može izazvati nabreknuće gume i povećati rizik od proklizavanja.

GARANCIJA

Garantni rok je u skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača („Sl. glasnik RS“, br. 73/10) i Pravilnikom o rešavanju prigovora-reklamacije na kupljenu robu ili pružene usluge (Tigar Trade, 2011): „Potrošač ima pravo da u roku od 2 (dve) godine od dana izvršene kupovine robe ili pružene usluge, odnosno od dana prelaska rizika na potrošača za slučajnu propast ili oštećenje robe za koju se ne izdaje garantni list, podnese pismeni prigovor – reklamaciju zbog nesaobraznosti robe ili usluge ugovoru nastale u navedenom roku (od 2 godine).“ Garantni rok je isti za sve grupacije obuće.
Reklamacije se prihvataju ukoliko se proizvod koristi u skladu sa Uputstvom za rukovanje i održavanje i u sredini za koju je namenjen u sledećim slučajevima:

- Proizvod ima skrivene mane (proizvođačke greške ili greške u materijalu)
- Proizvod ne ispunjava zahteve specifikacije ili referentnih uzoraka
- Defekt nije prouzrokovao kupac ili krajnji korisnik.